Drive My Car

Drive My Car

MMC Gledamo, 21. december 2021 ― Avto kot statusni simbol je v naših krajih običajen fenomen. Kaj pa, če je avto, o katerem teče beseda, sicer lepo ohranjen, razen tega pa popolnoma neimpresiven saab? Jeklena škatla tako postane metafora za svobodo, neomejenost – ali pa za beg.
Jezdeci pravice

Jezdeci pravice

MMC Gledamo, 8. december 2021 ― Po Nažganih, letošnjem oskarjevcu za najboljši mednarodni film, se Mads Mikkelsen vrača v še eni danski drami o moškem prijateljstvu, ki ugotavlja, da bi terapija marsikomu prišla zelo prav. Jezdeci pravice so za nameček zapakirani v "film maščevanja".

Program 8. mednarodnega kritiškega simpozija Umetnost kritike 2021: Kdo je kritik?

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 5. december 2021 ― 9.–10. december 2021, Društvo slovenskih pisateljev in Trubarjeva hiša literature https://umetnostkritike.com/   Mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike, v organizaciji Društva slovenskih literarnih kritikov ter v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature in Društvom slovenskih pisateljev, je že tradicionalno srečanje mednarodnih in slovenskih kritičark ter kritikov, ki bo v letošnjem letu med 9. in 10. decembrom osrednjo pozornost namenilo vprašanju: Kdo je kritik? Čeprav se vprašanje zdi preprosto, nanj ni samoumevnega odgovora. Vprašanje po tem, kdo je kritik, zajema namreč tudi vprašanja, kdo je lahko kritik, kdo sme biti kritik in koga kot kritika vidi družba. Namiguje na obstoj razlike med poklicnim in priložnostnim kritikom, med analitičnim kritikom in komentatorjem. Odpira tudi vrsto podvprašanj o kritikovem položaju, družbenem in materialnem, o metodah, sistematizaciji ter količini njegovega dela - predvsem pa o kritikovi identiteti v času odsotnosti mišljenja.   PROGRAM:   9. 12. 2021 – Društvo slovenskih pisateljev   16:00 Okrogla miza: O trendih sodobne slovenske literature in spremljajoče kritike. Sodelujejo: Anja Banko, Petra Koršič, Robert Kuret in Muanis Sinanović 18:00 Otvoritev: srečanje slovenskih literarnih kritikov in gostov simpozija   10. 12. 2021 – Trubarjeva hiša literature   Predstavitev prispevkov: 15:00 Anja Banko: Položaj slovenske kritičarke v slovenskem prostoru 15:30 Muanis Sinanović: Kdo je kritik? 16:00 Marko Pogačar: Avtor kot kritik 16.30 Petra Koršič: Pisanje kritike je etično dejanje ali moralna in estetska dolžnost kritike 17:00 Robert Kuret: Kritelatura ali kje je kritik? 17:30 Pogovor s Andreasom Unterwegerjem in Tomom Bresemannom: Kdo je kritik v nemško govorečem prostoru? 18:00 Debata: O stanju kritiškega poklica v nacionalnih okvirih in izven njih     Organizator: Društvo slovenskih literarnih kritikov Vodji simpozija: Aljaž Koprivnikar in Maša Pfeifer  Vsebinska
Pravi moški

Pravi moški

MMC Gledamo, 21. november 2021 ― Na aplikacijah za zmenkarije lahko vse bolj selektivno odkljukamo, podčrtamo in prebiramo značajske lastnosti potencialnih partnerjev, preden s kom sploh spregovorimo besedo. Kaj pa, če bi bogovi tehnologije ustregli in "izpljunili" popolno osebo za nas?
Atlas ptic

Atlas ptic

MMC Gledamo, 20. november 2021 ― Kaj vse je človek pripravljen narediti za ljubezen? In kaj vse je pripravljen narediti človeku, ko ga ta v ljubezni razočara? Olmo Omerzu to odlično in pretanjeno pokaže v Atlasu ptic, kjer preplete vprašanje odtujenosti v družini in pasti spleta.

Kupe št. 6

MMC Gledamo, 18. november 2021 ― Diskutirati bi se dalo, ali je rusko-finska koprodukcija Kupe št. 6. blizu obrazcem romantične komedije ali ne, prav gotovo pa ni turistična razglednica: film vas niti slučajno ne bo napeljal na misel, da bi se iz Moskve v Murmansk podali z vlakom.
še novic